• Attacus Stomsystem bygger Uppsalas nya gröna landmärke
Projektinformation
Beställare Cobab
Byggherre Rikshem
Byggstart Q1 2022
Antal bostäder 162
Kontaktperson

Är ni intresserade av att påbörja ett projekt, eller är ni på jakt efter en komplett leverantör?

Projektbeskrivning

Gränby ligger i nordöstra delen av Uppsala, inte långt från E4:an. Handelsplatsen intill är redan på plats, för de boende i Grafikern blir det ett bekvämt boende med service och handel alldeles i närheten. Det blir totalt 162 hyresrätter fördelat på två byggnader på åtta respektive 16 våningar, med två sockelplan med en stor terrass emellan, tillgänglig för alla hyresgäster. Inflyttning planeras till 2023
– Det är roligt att få bygga höga hus även i Uppsala, berättar projektledaren Sofia Steging och fortsätter; vi har varit med från början i projektarbetet innan det pausades. Sedan årskiftet är vi äntligen igång igen och står nu inför byggstart med gjutning av plattan.

På taket kommer solceller och batterilagring installeras, även tankar för återvinning av värme för spillvatten kommer att installeras. Grafikern kommer att bli ett grönt landmärke där det tornar upp över slättlandet, de översta våningarna kommer att ha en milsvid utsikt. Fasaden blir en matrisgjuten sandwish-konstruktion med en grön yta. Matrismönstret påminner om en böljande gardin.
– Våra medarbetare är oerhört duktiga på att gjuta den här typen av fasader, säger Sofia Steging och fortsätter; detaljnoggrannheten gör stor skillnad i helhetsintrycket.
 
Just den här typen av produktion passar Attacus Stomsystem mycket bra. Grafikern innebär produktion av element i längre serier med små variationer, det innebär att produktionen blir kostnadseffektiv. Attacus Stomsystem ansvarar även för montaget på plats.
– Det är i princip en helt jämtländsk produktion, säger Sofia. Stomelementen och fasaderna gjuter vi i Strömsund medan balkongerna och innerväggarna produceras i Hammerdal. Gårdshuset i trä kommer att produceras på den andra anläggningen i Hammerdal, säger Sofia. Väl på plats kommer vårt team att säkerställa snabbt och säkert montage.