Attacus Stomsystem sätter Kvarter Atlas på kartan

[220412]

Attacus Stomsystem har fått uppdraget att projektera, producera och montera stommen till Kvarter Atlas i den framväxande Barkarbystaden utanför Stockholm. Elementen tillverkas i Strömsund för leverans under hösten 2022 och montaget ska vara klart i april 2023.

 

Barkarbystaden är ett stort stadsbyggnadsprojekt i Järfälla där det planeras för totalt 18 000 nya bostäder intill Barkarby handelsplats. Mitt i området bygger fastighetsbolaget Åke Sundsvall Kvarter Atlas med 300 bostäder fördelat på såväl hyresrätter som bostadsrätter och äganderätter. Bostäderna finns i flera storlekar, från små ettor till femrummare i två plan. Fastigheten inrymmer garage, kontor och andra kommersiella lokaler i gatuplanet – däribland en matbutik. Läget mittemot den nya tunnelbanestationen gör att Atlas verkligen ligger mitt i den nya stadsdelen.
– Vi är förstås mycket glada över att ha fått förtroendet att producera och montera element till Kvarter Atlas, berättar Hanna Zetterholm, projektledare på Attacus Stomsystem. Det är ett stort projekt så produktion och leverans är minutiöst planerat.

 

Innergård på garaget

Kvarter Atlas har ritats av arkitekterna Dinell Johansson och hålls ihop av de nedersta våningarna för att sedan fördelas på fyra huskroppar. Resultatet blir bland annat en skyddad innergård en trappa upp som bara kan nås av de boende. Fasaden på bottenplan blir slipad betong medan bostadsplanen kommer att ha en spritputsfasad.
– Balkongerna är specialgjutna med fördjupningar för bland annat belysning som också bidrar till kvarterets estetiska gestaltning, berättar Hanna Zetterholm vidare.

 

Samarbete med uppdragsgivaren för bästa stomlösning

Attacus Stomsystem har tillsammans med Åke Sundvalls projektorganisation, arkitekter och konstruktörer arbetat fram den bästa stomlösningen. Betongstommen med väggar, balkar, bjälklag och balkonger börjar levereras och monteras i början av september 2022 för att vara slutmonterad i juni 2023.
– Vi är ansvariga för att dimensionera, konstruera och arbeta fram ritningar för projektet. Vi har ju betongspecialister som optimerar stomkonstruktionen för bästa tekniska och ekonomiska prestanda.

 

Ytterligare info om projektet:
Hanna Zetterholm, projektledare: hanna.zetterholm@attacusstomsystem.se
Pär Lundin, försäljnings- och projektchef: par.lundin@attacusstomsystem.se