Attacus Stomsystem bygger Uppsalas nya gröna landmärke

[220512] Attacus Stomsystem producerar, levererar och monterar betongstommarna till det som blir Uppsalas nya gröna landmärke – Grafikern i Gränby på uppdrag av Rikshem/Cobab. Attacus Stomsystem kommer – förutom stommarna att leverera bärande fasader, väggar och balkonger. Arbetet med gjutning av bottenplattan är nu påbörjat.

 

Gränby ligger i nordöstra delen av Uppsala, inte långt från E4:an. Handelsplatsen intill är redan på plats – för de boende i Grafikern blir det ett bekvämt boende med service och handel alldeles i närheten. Projektet som omfattar totalt 162 hyresrätter fördelat på två byggnader på åtta respektive 16 våningar, har två sockelplan och en stor terrass tillgänglig för alla hyresgäster emellan.
– Det är roligt att få bygga höga hus även i Uppsala, berättar projektledaren Sofia Steging och fortsätter; vi har varit med från början i projektarbetet innan det pausades av olika orsaker. Sedan årsskiftet är vi äntligen i gång med projektet igen och nu börjar det också synas på plats i Gränby.

 

Byggda för mer hållbar drift

För att minska klimatpåverkan under byggnadens livstid kommer både solceller och batterilagring av energi installeras, även tankar för återvinning av värme för spillvatten kommer att bidra till en mer hållbar drift. Grafikern blir verkligen Uppsalas nya gröna landmärke där det tornar upp över slättlandet, de översta våningarna kommer att ha en milsvid utsikt. Fasaden blir en matrisgjuten sandwish-konstruktion med en grön yta. Matrismönstret påminner om en böljande gardin.

– Våra medarbetare är oerhört duktiga på att gjuta den här typen av fasader, säger Sofia Steging och fortsätter; detaljnoggrannheten gör stor skillnad i helhetsintrycket.

 

Jämtländsk produktion

Grafikern innebär produktion av element i längre serier med små variationer, det innebär att produktionen av prefabelementen blir kostnadseffektiv. Attacus Stomsystem ansvarar även för montaget på plats.

– Det är i princip en helt jämtländsk produktion, säger Sofia. Stomelementen och fasaderna gjuter vi i Strömsund medan vi producerar balkongerna och innerväggar i Hammerdal. Gårdshuset i trä kommer att produceras på den andra anläggningen i Hammerdal, säger Sofia. Väl på plats kommer vårt team att säkerställa snabbt och säkert montage.

 

Kontakt för ytterligare information:

Sofia Steging, projektledare, sofia.steging@attacusstomsystem.se

Pär Lundin, försäljnings- och projektchef, par.lundin@attacusstomsystem.se